Een konijnvriendelijke tuin. Het klinkt heel mooi, maar dat zal het niet altijd zijn. Houd er rekening mee dat de planten die je in je tuin zet altijd kunnen sneuvelen. Konijnen knabbelen toch graag op iets lekkers en ook hun graafgedrag zal mening baasje frustratie bezorgen. Maar konijnen los in je tuin laten levert ook positieve dingen op. Gezonde, fitte konijnen. Veel kijkplezier naar het natuurlijke gedrag van konijnen zoals graven, fourageren, rennen en springen. In dit artikel tips voor een konijnvriendelijke tuin.


De tuin ontsnap-proof maken


Het eerste waar je aan moet denken voor je je konijnen los in de tuin laat is hun ontsnap mogelijkheden. Zorg dat je tuin omheind is. Zorg bij voorkeur dat de omheining ook de grond in gaat, zodat ze zich er niet onderdoor kunnen graven en alsnog kunnen ontsnappen. Zorg dat de omheining hoog genoeg is. Konijnen zijn echte ontsnappers, een stapel stenen of een raamkozijn van het huis of een schuurtje kan al een opstapje vormen om net wel over de omheining van 1.20 cm te springen, terwijl jij echt dacht dat dit hoog genoeg was. Of ze kunnen onder de tuinpoort door kruipen. Loop alles dus goed na voor je je konijnen los laat lopen.


Roofdieren


Er zijn heel wat roofdieren die de veiligheid van jouw konijn kunnen bedreigen. Lopen er in de omgeving van jouw huis veel katten? Overweeg dan om kat-werende maatregelen te nemen om ze uit jouw tuin te houden. De aanwezigheid van een kat kan erg stressvol zijn voor een konijn.


Ook roofvogels kunnen loslopende konijnen pakken. Een net over de tuin spannen is een simpele oplossing, maar niet altijd even mooi. Komen er marter-achtigen in de buurt voor? Overweeg dan toch een veilige konijnenren te bouwen in plaats van je konijnen los in de tuin te laten. Of sluit ze in ieder geval de nachten op.  Maar denk bijvoorbeeld ook aan de hond van de buren, ook die wil je niet bij je konijnen in de tuin hebben zonder toezicht.


Een schuilplek


Zorg er voor dat je konijnen wel een plek hebben waar ze zich veilig voelen. Koop een konijnenhok waar ze in- en uit kunnen lopen of zet een speelhuisje of hondenhok voor ze neer. Zorg daar in de winter voor lekkere bodembedekking tegen de kou. In de zomer moet je zorgen dat je konijnen altijd een schaduwplek in de tuin hebben waar ze kunnen afkoelen met warm weer.


Drinkwater


Je kan natuurlijk bij het schuilhok een drinkfles of waterbak zetten voor je konijnen. Maar konijnen kunnen ook uit vijvers of fonteinen drinken. Bedenk vooraf of je dit wil en zo ja, zorg dan dat er goede filtering is zodat je konijn wel schoon water drinkt. Zorg er voor dat er altijd schoon water aanwezig is voor je konijnen.


Voeding


Ook loslopende konijnen moeten eten. Dat je een grasveld in de tuin hebt is niet genoeg. Vaak zijn dit maar een beperkt aantal grassoorten, en is het niet jaarrond voldoende voeding. Voer een beperkte hoeveelheid brokken bij en zorg dat er ergens een hooiruif is, waar ze onbeperkt hooi kunnen eten. De meeste mensen kiezen er voor om dit in of bij het schuilhok te plaatsen.  Let wel op dat je niet te veel brokken voert, je wil geen ratten en muizen aantrekken in je tuin.


Verrijkingsobjecten

 

Als je je tuin konijnproof wil maken, denk dan ook juist aan plekken waar ze wel mogen komen. Zorg dat ze plek hebben om lekker een sprintje te trekken, maar ook verstopplekken en plekken waar ze op ontdekking kunnen gaan. Zet bijvoorbeeld boomstammetjes neer of maak een trapje van overgebleven tegels. Zorg dat er speeltunnels zijn, bijvoorbeeld van pvc buizen. Zet beplanting zo neer dat ze er lekker tussen kunnen fourageren.  


Houd er rekening mee dat konijnen op tuinmeubelen springen, en zomaar op je tuintafel kunnen staan als je ’s ochtends de gordijnen open doet. Niets mis mee, een avontuurlijke tuin zorgt voor voldoende schuilplekken en voldoende beweging. Maar vergeet ook niet dat alles wat van hout gemaakt is aangeknaagd kan worden. Ook zijn konijnen van nature gravers. Kijk dus niet gek op als er opeens een gangenstelsel onder je grasveld of terras doorloopt.  Soms doen ze dit jaren niet, en beginnen ze opeens op een dag een project. Je kan je konijn dan dagen kwijt zijn en uiteindelijk pas terugvinden als je je terras afbreekt. Wil je dit niet, zorg dan dat ze er niet onder kunnen komen.



Planten in een konijnvriendelijke tuin


Er zijn lijsten van giftige en eetbare planten voor konijnen, maar wat zet je in een tuin waar konijnen vrij rondlopen? Geen giftige planten natuurlijk, maar eetbare planten worden vaak al snel verwoest door de fanatieke knagers.  
Eetbare planten die ook echt gegeten zullen worden zijn bijvoorbeeld:
-    Aardbeiplanten
-    Zonnehoed/Echinacea
-    Dille
-    Salie
-    Citroenmelisse
-    Grassoorten
-    Kamille
-    Munt



Planten die niet giftig zijn, waar konijnen (redelijk) goed vanaf blijven
-    Aubrieta
-    Bosviolen
-    Campanula
-    Madelief
-    Phylliopsissprite
-    Saxifraga
-    Struikmargriet
-    Vergeet me niet- Hysop (werkt tegen luizen)
-    Heide
-    Vlijtig liesje
-    Druivenstruik (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Bramenstruik (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Frambozenstruik (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Skimmia
-    Geranium
-    Pachysandra terminalis
-    Gebroken hartje - Dicentra formosa
-    Rozen
-    Vrouwenmantel - Alchemilla mollis
-    Hosta's
-    Zonnebloemsoorten – Helianthus
-    Appelboom
-    Perenboom
-    Rode bes (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Zwarte bes (onderste bladeren en vruchten worden gegeten)
-    Berk
-    Wilg