Koppelen
In dit artikel omschrijf ik de manieren waarop je kunt koppelen en geef ik informatie over de beste partner en omstandigheden, zodat de koppeling niet in de weg komt te staan van het geluk van jouw konijn!
Elke koppeling is anders. Er is niet één goede methode.
Het houden van een gecastreerde ram met een voedster is de meest stabiele vorm om konijnen samen te houden. maar twee voedster wil ook meestal wel goed lukken.
Voor je begint:
Dingen waar je aan moet denken bij een koppeling:
- Zorg dat je een neutrale ruimte hebt voor het koppel of groepje konijnen.
- Zorg dat je konijnen gezond zijn
- Wacht 2 tot 3 weken na de castratie van de ram, tot die tijd is de ram nog vruchtbaar
- Ovenhandschoenen, mocht je een vechtlustig konijn hebben, helpt dit als je tussen beiden wil komen. Ook een plantenspuit kan handig zijn bij een koppeling.
- Zorg voor een 2e kooi, als je konijnen nog niet gelijk samen kunnen.
-Hou wat lekker groenvoer bij de hand..Samen eten kan de koppeling NA de eerste kennismaking helpen.
-Houd rekening met het feit dat koppelen tijd kost. JOUW tijd ! Begin dus niet aan het eind van de dag met koppelen. Sommige koppelingen duren een paar uur, anderen een dag en een enkele keer zelfs langer. Denk niet dat je het wel even doet. Een goed voorbereide koppeling vergroot de kans van slagen !
Castratie/sterilisatie
Bij een koppeling moet de ram altijd gecastreerd zijn. Is de voedster gecastreerd en de ram niet, dan zal de ram onder invloed van zijn hormonen, oneindig op de voedster blijven rijden en zal de voedster dus eindeloos door de ram worden lastiggevallen.
Een koppeling van 2 rammen is eigenlijk een kansloze koppeling, maar wil het nog enige kans maken, moeten beide rammen gecastreerd zijn.
Twee voedsters kan ook prima, als er genoeg ruimte is.
Methodes
Manier 1: Gelijk samen zetten
In sommige gevallen klikt het echter gelijk goed tussen de konijnen en is het wel mogelijk om op deze manier te koppelen. Maak eerst het konijnenhok goed schoon, zodat er niet te veel geur van een van beide konijnen in hangt. Zet de konijnen samen in hun verblijf. Kijk aan hoe het gaat, als de konijnen redelijk goed met elkaar overweg kunnen, kun je ze het best gewoon samen laten en niet meer uit elkaar halen. Elke keer dat je ze uit elkaar haalt moeten ze namelijk weer opnieuw beginnen met rangorde bepaling. Wat rijden op elkaar en wat jagen mag gewoon, dat hoort er bij, als het maar niet erg vechten wordt. Controleer de konijnen wel regelmatig (als het kan meerdere keren per dag) goed op verwondingen ! Kijk daarbij goed tussen de haren.
Manier 2: Neutraal terrein
Koppelen kan ook op een rustiger manier gebeuren door konijnen op een neutraal terrein samen zetten. Dit is een ruimte waar geen van de konijnen nog geweest is. Maak de ruimte niet te groot. De konijnen moeten wel ruimte hebben, MAAR elkaar niet constant kunnen ontlopen. Zorg voor een paar schuilplekken waar de konijnen even op adem kunnen komen, maar maak hier geen complete verstopplekken van! Konijnen moeten zich even terug kunnen trekken, maar helemaal verstoppen vergroot de kans op ontlopen. Zet de konijnen bij elkaar in deze ruimte..
Als het goed gaat laat je ze gewoon samen. Op elkaar rijden, elkaar beetjes geven.. Het hoort allemaal bij het bepalen van de rangorde. Hoe lang dit is kan per koppeling verschillen. Het kan als het een moeilijke koppeling is heel langzaam aan opgebouwd worden, de eerste keer 10 minuutjes samen, elke keer ietsje langer tot ze uiteindelijk gerust een dagdeel samen in één ruimte kunnen zonder te vechten. Je mag gerust meerdere keren per dag een poging doen. Bij een makkelijke koppeling kun je ze soms de eerste keer al definitief samen laten. Dit moet dus per koppeling bekeken worden. Houd in de gaten hoe stressvol het is voor je konijnen en let op dat ze wel goed eten en drinken. Alleen als ze veel jagen of vechten moet je ze pas uit elkaar halen. Elke keer dat je ze uit elkaar haalt doe je weer een stapje achteruit in het koppelproces. Haal ze dus niet uit elkaar als het goed gaat! Laat ze dan gewoon samen in de neutrale ruimte zitten. Als ze niet meer vechten op het neutrale gebied en elkaar beginnen te accepteren maak je het konijnenhok goed schoon en ververs je alle bodembedekkers. Dan zet je het koppel samen in het konijnenhok. Je hebt kans dat ze in dit hok ook weer opnieuw de rangorde moeten bepalen, ook hierbij is het weer zo dat dat gewoon mag, zolang er maar geen gewonden vallen. Gaat het de eerste keer in het hok niet goed kun je ze weer uit elkaar halen, probeer deze koppelpogingen echter wel zo lang mogelijk te laten duren en grijp niet te snel in. Een plukje haar groeit wel weer terug, maar er moeten geen ernstige verwondingen zijn.
Manier 3: Koppelen onder stress
Bij sommige konijnen wil het maar niet klikken. Dan is er een manier die soms als laatste poging gebruikt kan worden, als je konijnen maar blijven vechten. Dit heet koppelen onder stress. Deze manier is overigens niet aan te raden!!!
Je stopt beide konijnen in een (dichte) doos en doet iets stressvol. Bijvoorbeeld stofzuigen om de doos heen, de doos op een centrifugerende wasmachine zetten, een rondje met de auto rijden, of iets anders stressvol. Doe dit ongeveer een kwartiertje. Na de stress haal je beide konijnen uit de doos en zet je ze zomaar eventjes samen. Ze zullen nog zo onder de indruk zijn dat ze niet gelijk gaan vechten. Daarna haal je ze weer uit elkaar. Het koppelen onder stress zorgt dat ze goede herinneringen aan elkaar krijgen, tijdens te stress zochten ze immers steun bij elkaar. Je moet zorgen dat ze veel goede momenten samen krijgen, dan accepteren ze elkaar op een gegeven moment als het goed is wel.
www.bunnybunch.nl